فاطمه بنت محمد دختر حضرت محمد و خدیجه، همسر علی بن ابیطالب و مادر حسن ابن علی و حسین ابن علی و یکی از پنج عضو آل عبا است. او از شخصیتهای بسیار محترم برای تمامی مسلمانان (بهویژه شیعیان) است و نقش مهمی در رویداد مباهله داشت.
برخلاف منابع مذهبی بسیاری که در مورد حضرت فاطمه وجود دارد، گزارشهای خالص تاریخی زیادی در مورد زندگی او وجود ندارد. اطلاعات خالص تاریخی در مورد حضرت فاطمه بسیار اندک می باشند. منابع اهل سنت بر روی شخصیت فاطمه، به عنوان بانوی پرهیزکار با ایمان تأکید میکنند.
وی یکی از چهارده معصوم در نزد شیعیان دوازده امامی است.
درگذشت:
به گفته دانشنامه اسلام حضرت فاطمه ۶ ماه پس از وفات پدرش درگذشت.
تدفین:
به گفته ولیری، اکثریت منابع اولیه تدفین حضرت فاطمه را شبانه، مخفی و بدون حضور ابوبکر و عمر میدانند. اما نقل قولهایی نیز وجود دارد که ابوبکر در مراسم تدفین حضور داشته و نماز میت را او برای حضرت فاطمه خواندهاست.
دنیس صوفی معتقد است به دلیل تواتر روایتهای ناراحتی فاطمه از ابوبکر، به نظر میرسد مراسم کفن و دفن فاطمه به خواسته خود او در شب انجام شده تا ابوبکر به عنوان رئیس جامعه نتواند با مراسم تشییع او کاری داشته باشد.
محل دفن:
تقریباً تمام منابع موافق هستند که فاطمه در قبرستان بقیع دفن شدهاست و به نوشته دانشنامه اسلامی بعضی منابع محل قبر را نیز مشخص میکند. به نوشته این منابع محل دفن فاطمه درکنار مسجد رقیه (نام زنی که مسجد را بنا کردهاست) در گوشه دار عقیل (برادر علی)، به فاصله هفت ذراع از خیابان است. اما طبق گفته سایر منابع بعد از دفن یا مدتی بعد از آن دیگر محل دفن نامعلوم بود. المسعودی مینویسد که مقبرهای وجود داشته است که در کتیبه موجود در آن مقبره نام فاطمه و سه نفر دیگر از خاندان علی به عنوان صاحبان مقبره نوشته شده بود (مسعودی تنها کسی است که چنین جزییاتی را بیان میکند. در این مقبره سه امام شیعه آرمیده اند و قبر دیگر امروزه به فاطمه بنت اسد منسوب است). المقدسی مقبره فاطمه را در فهرست مکان هایی قرار میدهد که در مورد آن اختلاف نظر وجود دارد.
(۶۳۴)